Szczudłak zwyczajny to elegancki ptak wodno-błotny o niezwykle długich różowych nogach, prostym czarnym dziobie i silnie kontrastującym upierzeniu. W południowej Europie zamieszkuje płytkie laguny, saliny i zalewowe niziny, czasami gniazdując zaskakująco blisko ludzkiej aktywności, o ile poziom wody pozostaje odpowiedni. Jego pozornie kruche proporcje to praktyczne przystosowanie do żerowania w wodzie głębszej, niż są w stanie wykorzystać inne małe ptaki siewkowe. Rysunek na głowie zmienia się w zależności od wieku, płci, pory roku i osobnika.

Croatia
Przybrzeżne saliny i płytkie laguny to prawdopodobne miejsca obserwacji z publicznych brzegów lub wyznaczonych czatowni. Odpowiednie tereny podmokłe są rozmieszczone punktowo, więc konieczna może być oddzielna wycieczka zamiast obserwacji z portu.





Audouin's Gull
Bonelli's Eagle