Delfin Heptora to mały delfin przybrzeżny występujący wyłącznie w Nowej Zelandii, rozpoznawalny po zaokrąglonej płetwie grzbietowej oraz wyraźnie kontrastującym szarym, czarnym i białym ubarwieniu. Większość osobników należy do populacji z Wyspy Południowej, podczas gdy skrajnie zagrożony delfin Māui jest podgatunkiem z Wyspy Północnej. Zwierzęta te są mieszkańcami płytkich wód przybrzeżnych, a nie fauną lądową. Ich ograniczony zasięg i powolne tempo rozmnażania sprawiają, że przypadkowa śmierć w sieciach rybackich ma szczególnie poważne skutki.

New Zealand
Zatoki i przylądki Wyspy Południowej stanowią dogodne punkty do dalekich obserwacji z brzegu w obrębie zasięgu gatunku. Występowanie jest lokalne, a spotkania niepewne; delfiny Māui nie są odpowiednim celem standardowych wypraw przyrodniczych.




Dusky dolphin
Orca