Kardinaalikalat kuuluvat Apogonidae-heimoon, suureen Perciformes-lahkon viuhkaeväisten kalojen ryhmään. Heimoon kuuluu 200–370 lajia, jotka jakautuvat 23–24 sukuun ja neljään alaheimoon: Amioidinae, Apogoninae, Paxtoninae ja Pseudaminae. Ne ovat laajalti levinneitä Atlantin, Intian ja Tyynenmeren trooppisissa ja subtrooppisissa vesissä, missä ne asuttavat pääasiassa matalia koralliriuttoja ja laguuneja. Vaikka ne ovat enimmäkseen merikaloja, muutama laji elää murtovesissä ja pieni osa makeassa vedessä.
Käyttäytyminen ja lisääntyminen
- Koko
- Tuntematon
- Paino
- 5-80 g
- Elinikä
- 1-5 vuotta
- Suojelutila
- Ei arvioitu
Sukeltajia ja vedenalaisia valokuvaajia vetää kardinaalikaloihin niiden monipuoliset kuviot ja huomattava lisääntymiskäyttäytyminen. Ne ovat harvinaisia merikaloja, jotka harjoittavat suuhautontaa. Kutuaikana naaras vapauttaa hyytelömäisen massan useista sadoista munista, jotka koiras hedelmöittää ja nielee suuhunsa. Koiraaskardinaalikaloilla on pidemmät päät ja suuremmat leuat kuin naarailla, jotta munamassa mahtuu suuhun. Useiden päivien hautomisaikana koiras ei voi syödä, vaan omistaa energiansa munien sekoittamiseen ja käsittelyyn, kunnes ne kuoriutuvat planktonisiksi toukiksi, joiden koko on 2–4 mm.































