Jeleń czarnoogonowy z Sitka to mały nadmorski podgatunek mulaka, przystosowany do wilgotnych lasów południowo-wschodniej Alaski i pobliskiej Kolumbii Brytyjskiej. Jego zwarta budowa, ciemny ogon i sezonowo zmieniająca się suknia pasują do życia wśród gęstej roślinności i śnieżnych zimowych krajobrazów. Rodzime populacje zamieszkują południowo-wschodni ląd stały i wyspy, podczas gdy introdukcje pozwoliły zadomowić się tym jeleniom w innych częściach wybrzeża Alaski. Surowe zimy i stan siedlisk leśnych silnie wpływają na lokalną liczebność.

Alaska
Obrzeża lasów, nadmorskie łąki i osłonięte brzegi plaż w południowo-wschodniej Alasce to prawdopodobne siedliska obserwacyjne. Utrzymane szlaki brzegowe mogą być wystarczające, choć niektóre populacje zamieszkują odległe wyspy bez rutynowego dostępu publicznego.




Alexander Archipelago Wolf
American Black Bear