Syczek seszelski to mała, skryta sowa występująca wyłącznie na Mahé. Jej nakrapiane, brązowe upierzenie doskonale wtapia się w zacienione pnie i gałęzie, przez co jej powtarzające się nawoływania są lepszą wskazówką niż ruch. Długo uważana za wymarłą przed ponownym odkryciem w XX wieku, pozostaje zależna od ograniczonego obszaru lasu. Jej restrykcyjny zasięg sprawia, że ochrona lasów wyżynnych i kontrola wprowadzonych zagrożeń są szczególnie ważne.

Seychelles
Lasy wyżynne Mahé wymagają wyprawy w głąb lądu, zazwyczaj po zmroku; nadmorskie tereny leśne nie są pewnym siedliskiem tej sowy. Dostępność i śliskie szlaki wymagają lokalnej oceny, a wizualne dostrzeżenie ptaka pozostaje trudne.




Bridled Tern
Brown Noddy