Noddi cienkodzioby to mały, ciemny tropikalny ptak morski z jasnoszarą ciemieniem i wyjątkowo smukłym czarnym dziobem. Jest silnie związany z Oceanem Indyjskim, w tym z pokaźnymi populacjami lęgowymi na Seszelach. W przeciwieństwie do wielu rybitw gniazdujących na gołym piasku, ten gatunek powszechnie buduje gniazda platformowe wśród roślinności drzewiastej. Duże kolonie łączą leśne obszary wysp z okolicznymi żerowiskami poprzez stały ruch dorosłych osobników.

Seychelles
Autoryzowane ścieżki w rezerwatach wyspiarskich, prowadzące przez nadmorskie lasy, umożliwiają obserwację drzew gniazdowych i pobliskich noclegowisk na brzegu. Dostęp jest regulowany, niektóre kolonie są niedostępne, a gniazdujące ptaki należy obserwować bez schodzenia z wyznaczonych tras.




Bridled Tern
Brown Noddy