Mewa modra to arktyczny ptak morski ściśle związany z lodem morskim. Dorosłe osobniki są niemal całkowicie białe, co jest niezwykłe wśród mew, podczas gdy młode ptaki mają rozproszone ciemne plamki. Gnieździ się w odległych rejonach Arktyki i spędza większość życia w pobliżu pokrytych lodem mórz. Zależność od tych środowisk sprawia, że zmieniające się warunki lodowe są dla nich szczególnie dotkliwe, obok narażenia na zanieczyszczenia i wrażliwości małych, znacznie oddalonych od siebie kolonii lęgowych.

Arctic
Wody przy krawędzi lodu oraz odległe polarne wybrzeża dają szansę na obserwację z pokładu lub podczas autoryzowanych wyjść na ląd. Kolonie lęgowe są często niedostępne lub chronione, a ptaki te rzadko pojawiają się na wielu popularnych trasach arktycznych.




Arctic Tern
Atlantic Puffin