Petrel antarktyczny to mały, niebieskoszary ptak z rodziny petrelowców zamieszkujący Ocean Południowy, często widywany, gdy w niespokojnych stadach przemyka nisko nad falami. Ciemny wzór na wierzchu skrzydeł i jasny spód są efektowne, ale cechy te dzieli on z kilkoma bliskimi krewnymi, co utrudnia pewną identyfikację z dystansu. Gnieździ się głównie na wyspach subantarktycznych, a nie na kontynentalnej Antarktydzie. Dla podróżników przybrzeżnych jest to przede wszystkim ptak, którego należy wypatrywać z pokładu statku.

Antarctica
Wypatruj ich z pokładów nad otwartymi wodami w pobliżu Półwyspu i otaczającego go Oceanu Południowego. Odpowiednie wybrzeża lęgowe znajdują się głównie w strefie subantarktycznej i są często niedostępne; identyfikacja z punktów widokowych na wybrzeżu Antarktydy jest możliwa, ale często niejednoznaczna.




Adélie Penguin
Antarctic Petrel