De tucuxi is een kleine zoetwaterdolfijn die voorkomt in het Amazon-bekken in South America. Hoewel hij dezelfde rivieren deelt met de Amazon-rivierdolfijn, of boto, behoort hij tot de familie van de zeedolfijnen, Delphinidae. Hij heeft een compact lichaam, een duidelijke snuit en een driehoekige rugvin. De tucuxi is een andere soort dan de nauw verwante Guiana-dolfijn, Sotalia guianensis, die in kust- en estuariumwateren leeft. De belangrijkste bedreigingen zijn bijvangst in visnetten, opzettelijke doding, vervuiling en veranderingen in de rivierhabitats.

Amazon
Evidence covers Peru’s Iquitos/Nauta tributary cruises and separately Brazil’s Rio Negro–Anavilhanas. Birds and dolphins are documented in naturalist trip reports; forest birds require skiff, canoe or shore outings. A Peru record is not a Brazil sighting promise.



Amazon River Dolphin
Brown-throated Sloth