Alkoun tlustozobý je černobílý mořský pták arktických a subarktických moří. Obrovské hnízdní kolonie mohou zaplnit úzké skalní římsy, ale stavy populací a jejich trendy se v jednotlivých regionech výrazně liší. Jeho kompaktní tělo a krátká křídla jsou přizpůsobena náročnému životu na moři, zatímco období hnízdění dospělce krátce soustřeďuje na souši. Oteplování moří, změny v dostupnosti kořisti, náhodný odlov a znečištění mohou tento druh ovlivnit i přes jeho široké celosvětové rozšíření.

Norway
Nejvýznamnější norské kolonie se nacházejí na Špicberkách, kde lze strmé pobřežní útesy pozorovat z povolených vyhlídek nebo ze vzdálených palub lodí. Mnoho říms je nepřístupných a možnosti na pevnině jsou mnohem omezenější.





Arctic Tern
Atlantic Puffin