Anhinga rezavá je tropický asijský vodní pták s neobvykle štíhlým krkem a rovným, špičatým zobákem. Často se jí přezdívá „hadí pták“, protože dokáže plavat s většinou těla pod hladinou, takže jí vyčnívá pouze hlava a krk. Je závislá na produktivních mokřadech s dostatkem ryb a bezpečných stromech k odpočinku. Vysušování krajiny, vyrušování, znečištění a ztráta hnízdišť snížily její populaci v částech jejího rozsáhlého, ale stále více fragmentovaného areálu rozšíření.

Vietnam
Jižní sladkovodní bažiny a zalesněné mokřadní rezervace nabízejí možnost pozorování z břehu nebo z krytu. Obvykle je nutný výlet do vnitrozemských mokřadů, protože tento druh je lokalizovaný a nepatří mezi běžné pobřežní ptáky.




Black-faced spoonbill
Brahminy kite