Albatros světlohřbetý je elegantní mořský pták Jižního oceánu s kouřovým opeřením, světle šedým hřbetem a jemným bílým půlměsícem kolem oka. Jeho dlouhá, úzká křídla jsou uzpůsobena k překonávání obrovských vzdáleností nad větrnými moři. Hnízdí spíše na subantarktických ostrovech než na antarktické pevnině. Podobně jako ostatní albatrosi se rozmnožuje pomalu, takže přežití dospělých jedinců je obzvláště důležité a úmrtnost při rybolovu představuje významný problém pro jejich ochranu.

Antarctica
Vzdálené pozorování z paluby je možné v přístupových vodách Jižního oceánu, zejména v blízkosti subantarktických ostrovních oblastí. Setkání na pevnině jsou vzácná a hnízdní útesy jsou odlehlé, často s omezeným přístupem a nepatří mezi standardní antarktická místa vylodění.




Adélie Penguin
Antarctic Petrel