Hectors delfin är en liten kustlevande delfin som är endemisk för Nya Zeeland, känd för sin rundade ryggfena och sina skarpa kontraster i grått, svart och vitt. De flesta tillhör populationer vid Sydön, medan den extremt hotade Māui-delfinen är en underart vid Nordön. Dessa djur lever i havet i grundare kustvatten, inte på land. Deras begränsade utbredning och långsamma reproduktion gör att oavsiktliga dödsfall i fiskeredskap får särskilt allvarliga konsekvenser.

New Zealand
Vikar och uddar på Sydön erbjuder tänkbara utsiktspunkter från land inom artens utbredningsområde. Förekomsten är lokal och observationer osäkra; Māui-delfiner är inte ett lämpligt mål för vanlig djurskådning.




Dusky dolphin
Orca