De neusaap is een primaat uit Borneo die nauw verbonden is met rivieren, mangroven en moerasbossen. Volwassen mannetjes hebben uitzonderlijk grote neuzen, terwijl vrouwtjes en jongere dieren kleinere, omhoogstaande neuzen hebben. Zijn roodbruine rug, bleke ledematen en ronde buik geven hem een onmiskenbaar uiterlijk. De grote buik herbergt een gespecialiseerd spijsverteringsstelsel voor het verwerken van bladrijk voedsel. Boskap, jacht en versnippering hebben de populaties verminderd, vooral waar bossen langs de rivieroevers zijn omgezet of geïsoleerd.

Indonesia
Indonesisch Borneo herbergt populaties in rivier- en mangrovegebieden die zichtbaar zijn vanaf geautoriseerde rivieroevers of bootdekken. Een excursie landinwaarts of naar een estuarium is over het algemeen vereist; deze aap komt niet van nature voor op de andere grote eilanden van Indonesië.




Anoa
Babirusa