A feketesapkás mókusmajom egy kistermetű, agilis főemlős, amely az Amazon-medence nyugati és középső részén, Bolivia, Peru és Brazil területén őshonos. Nevét a sötét fejtetőjéről kapta, amely éles ellentétben áll világos arcával és élénk sárgásnarancs végtagjaival. Rendkívül szociális és nappal aktív állat, amely élénk csoportokban közlekedik az erdei aljnövényzetben. Étrendje gyümölcsökből, rovarokból és más kisebb állati zsákmányokból áll. Bár globálisan a „nem fenyegetett” kategóriába sorolják, helyi szinten az erdőirtás és a befogás veszélyezteti.

Amazon
These wetland birds are recorded on Peruvian Amazon river excursions. Flooded forests, lagoons and tributaries offer different habitats; routes and water levels affect access.




Amazon River Dolphin
Amazonian Manatee