Koalan är ett australiskt trädlevande pungdjur specialiserat på att äta eukalyptusblad. Dess runda öron, breda mörka nos och svanslösa utseende gör den omisskännlig, men det är inte en björn. Populationerna varierar markant i kroppsstorlek, täthet och bevarandestatus över östra och sydöstra Australien. Habitatförlust, trafikolyckor, hundattacker, sjukdomar och extrem hetta är stora hot, och att djuret är talrikt på en plats innebär inte att arten är säker överallt.

Australia
Kustnära eukalyptusskogar i östra och sydöstra Australien kan erbjuda observationer från allmänna vandringsleder. En utflykt inåt landet eller till specifika regioner kan vara nödvändig, då de flesta australiska kuststräckor inte har några koalor.




Australian fur seal
Australian sea lion