Anoa este o denumire colectivă pentru două specii de bovine sălbatice mici, native în Sulawesi și insula vecină Buton: anoa de câmpie și anoa de munte. Ambele sunt animale de pădure compacte, de culoare închisă, cu coarne îndreptate spre spate, dar diferă prin dimensiune, blană și aspecte ale distribuției. Taxonomia și identificarea lor pe teren pot fi dificile. Vânătoarea și pierderea pădurilor amenință ambele specii, făcând din aceasta o intrare de catalog sensibilă din punct de vedere al conservării, mai degrabă decât un singur animal ușor de identificat.

Indonesia
Bivolii anoa locuiesc în pădurile din Sulawesi și Buton, nu în locurile obișnuite de observare a faunei de pe coastă. Habitatul adecvat este accesibil, în general, printr-o excursie autorizată în interiorul pădurii; întâlnirile în sălbăticie sunt rare, iar punctele de observație de pe coastă oferă puține șanse reale.




Babirusa
Banteng