Praktærfuglen er en nordlig sjøand der den hekkende hannen kombinerer en lyseblå krone, grønnaktige kinn og et slående oransje nebbkjold. Hunner er spraglete brune og langt mindre iøynefallende. Den hekker over arktisk tundra og tilbringer store deler av resten av året til sjøs. Kystflokker kan observeres fra land i egnede nordlige regioner, men utbredelsen er sterkt sesongbetont og mange viktige områder ligger avsidesliggende til.

Norway
Nordlige kystbukter og havner, spesielt i Finnmark, kan gi mulighet for å se overvintrende ærfugl fra land. Praktærfugl kan være sjelden i blandede flokker, og det krever en målrettet reise for å nå egnede utkikkspunkter i nord.


Arctic Tern
Atlantic Puffin