De sneeuwhaas is een aan kou aangepaste haas die inheems is in heel Noord-Eurazië, waarbij Schotland een kenmerkende inheemse populatie in Groot-Brittannië herbergt. Schotse dieren veranderen meestal van een bruinachtige of grijze zomer- naar een veel lichtere wintervacht. Deze seizoensgebonden camouflage werkt het best wanneer de sneeuwbedekking overeenkomt met de rui. Beheer van het hoogland, klimaatverandering en lokale populatieschommelingen beïnvloeden de vooruitzichten, ook al blijft de soort wereldwijd wijdverspreid.

Scotland
Heidevelden en hooglandhellingen bieden de beste habitat, waarvoor over het algemeen een excursie landinwaarts vanaf de kust nodig is. Sommige kusthooglanden herbergen ook hazen, maar de lokale verspreiding en toegankelijkheid moeten voor vertrek worden gecontroleerd.




Common Bottlenose Dolphin
Eurasian Otter