Anoa on yhteisnimitys kahdelle pienelle villille nautaeläimelle, jotka ovat kotoisin Sulawesilta ja läheiseltä Butonilta: alankoanoalle ja vuorianoalle. Molemmat ovat tiivisrakenteisia, tummia metsien laiduntajia, joilla on taaksepäin suuntautuneet sarvet, mutta ne eroavat toisistaan koon, karvoituksen ja levinneisyyden osalta. Niiden taksonomia ja tunnistaminen luonnossa voi olla haastavaa. Metsästys ja metsien häviäminen uhkaavat molempia lajeja, mikä tekee tästä pikemminkin suojelubiologisesti merkittävän luettelomerkinnän kuin yksittäisen, helposti tunnistettavan eläimen.

Indonesia
Anoat elävät Sulawesin ja Butonin metsissä, eivät tavanomaisilla rannikon luontokohteilla. Sopiva elinympäristö saavutetaan yleensä valtuutetulla sisämaan metsäretkellä; kohtaamiset luonnossa ovat harvinaisia, eivätkä rannikon näköalapaikat tarjoa realistisia mahdollisuuksia.




Babirusa
Banteng